Sint-Antoniuskerk met Lourdesgrot

Sint-Antoniuskerk

Kortrijk kende een grote bevolkingsaangroei in de negentiende eeuw. Er was dus nood aan nieuwe parochiekerken. De paters passionisten vestigden zich rond de Veemarkt en stichtten er een klooster, een school en de Sint-Antoniuskerk (1873). De kerk werd een populaire biechtplaats. Dit beschermde monument is opgetrokken in neoromaanse stijl.

Broeder Isidoor was een figuur die tot de verbeelding sprak. Hij had een wankele gezondheid toen hij in 1912 in de buurt rond de Veemarkt terechtkwam. Hij kreeg daarom in 1913 (na een jaar kok te zijn) de minder intensieve taak van portier. Hij probeerde iedereen te helpen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar hem toekwam, en kreeg dan ook de bijnaam ‘Broeder Goed’. Broeder Isidoor stierf in 1916, maar ook na zijn dood bleef hij mensen inspireren. In 1952 stonden alle straten vol mensen toen het lichaam van broeder Isidoor werd overgebracht naar het nieuwe praalgraf in de Sint-Antoniuskerk. In 1984 werd hij zelfs zalig verklaard.

 

Stap binnen en je merkt meteen de kleurrijke muurschilderingen. Dit is het hart van de volksdevotie in Kortrijk. De graftombe van de Zalige Broeder Isidoor bevindt zich in een zijkapel.

Afbeelding

Lourdesgrot

Afbeelding

De Lourdesgrot springt bij de meeste bezoekers meteen in het oog. De namaakgrot in de Veldstraat werd op 11 februari 1908 ingewijd door monseigneur Waffelaert, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de eerste verschijning van Maria in Lourdes.

Een bezoek aan de Sint-Antoniuskerk wordt sinds die dag dan ook vaak afgesloten met een bezinnend moment aan de Lourdesgrot, een oase van rust in de bruisende stad.

Sint-Antoniuskerk en Lourdesgrot bezoeken
Meer info
  • Openingsuren: elke dag van 9 tot 17 uur
  • Ingang Sint-Antoniuskerk: Wandelingstraat 33
  • Ingang Lourdesgrot: Veldstraat 171