Zomerwandelingen in het weekend juli-augustus

Alle wandelingen met gids starten om 14 u aan de dienst Toerisme met uitzondering van:

 

17 juli:  start 19u aan Belfort

14 aug: start 14u aan CVO Miras

 

Indien je wenst deel te nemen aan één van onderstaande wandelingen vragen we om vooraf digitaal of bij de dienst toerisme in te schrijven.

Digitaal kan via onderstaande link

Wanneer het aantal inschrijvingen niet overschreden wordt, kan men op de dag zelf ook nog inschrijven.

 

3 juli: groen in de stad

 

Studies over de woonkwaliteit in de stad tonen aan hoe belangrijk de aanwezigheid van groen en parken is in een stedelijke omgeving. De laatste decennia heeft Kortrijk ook hierop ingezet. Erkende tuinarchitecten hebben bestaande parken gerenoveerd, een groene gordel werd in de stad aangelegd. Samen met een gids wandel je langs grote realisaties, maar ook langs kleinere, soms verborgen plekjes.

 

10 juli: guldensporenslag

 

De ‘slag bij Kortrijk’ vond plaats op woensdag 11 juli 1302. Deze veldslag kadert in een langdurig conflict tussen de Franse kroon en de Vlaamse graven en is een reactie tegen het drieste optreden van het Franse bezettingsleger. Alle plaatsen die herinneren aan deze periode worden bezocht en in hun historische context geplaatst. Ook de vernieuwde interesse voor de Vlaamse geschiedenis in de 19de eeuw komt aan bod.

 

17 juli: in de voetstappen van de nachtwacht

 

Beleef de avondlijke charme van de rustige pleinen, straten, straatjes en historische gebouwen. De gids loopt in de voetsporen van de nachtwacht en vertelt je ware verhalen en anekdoten over de duistere kantjes van het vroegere stadsleven: praktijken die het licht niet mochten zien, geheime locaties, te mijden personen en onkiese beroepen … Het wordt een ongewone rondleiding in de Kortrijkse stadskern.

 

24 juli: A cup of George

 

In ‘A cup of George’ volgen we multimiljonair en Kortrijkzaan George Washington en zijn vrouw Angeline Van Nieuwenhuyse. Een uitzonderlijk verhaal van ondernemen, durf en tegenslagen in Kortrijk, New York en Guatemala.  Maar hoe passen de familie Tant, Café Sebastopol, exotische dieren, de Transsiberië Express en Isabella Rosselini of Paul Simon in dit verhaal ? Wandel mee door het bruisende Kortrijk van vroeger en geniet daarna van een ’George 1871’ !

 

31 juli: Preus ip Kortrik

 

Ben jij zelf ‘preus ip Kortrik’ of wil je meer horen over het sappige Kortrijkse dialect? Dan kan deze wandeling jou zeker boeien. Een gids neemt je mee door het centrum van de stad en praat honderduit over de oorsprong van bepaalde typisch Kortrijkse uitdrukkingen. Ook de bijnamen van de ‘Kortikzoans’ en de Kortrijkse specialiteiten komen aan bod. En de ‘buzze’, wat was dat ook alweer? Dit en nog veel meer verneem je in ‘Preus ip Kortrik’. ‘Me zien wel woa damme utkomn’.

 

 

7 aug:  Kortrijk ontdekken

 

Samen met de gids loop je door het historische centrum van de stad. Bezienswaardigheden zoals het stadhuis, het belfort, de Broeltorens, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het begijnhof liggen zeker op je pad. De gids vertelt over het Kortrijk van vroeger en nu. Veel moois in één wandeling!

 

14 aug: stad in verandering

 

Kortrijk Weide is ondertussen weer vrij van kranen, bouwputten en molshopen en heeft een ware metamorfose ondergaan. Een gids neemt je mee op ontdekking en vertelt je alles over deze plek, vroeger en nu. Maar er is meer: ook andere recente en toekomstige veranderingen worden onder de loep genomen. Hoever staat het met het stationsproject? Hoe zit het met de Reepbrug? Wat vind je van de verlaagde Leieboorden? Wandel mee en zie de stad veranderen.

 

21 aug: straffe madammen

 

Vrouwen hebben zich niet altijd op de achtergrond gehouden. Sommigen drukten een duidelijke stempel op het beleid van de stad of het graafschap. Anderen hadden de kracht om hospitalen en passantenhuizen met heel schaarse middelen te besturen, begijnhoven te ontplooien of gratis onderwijs te bieden in periodes dat kinderarbeid schering en inslag was. Ook als kunstenares hebben vrouwen naam gemaakt. Het wordt een tocht naar plaatsen en beeltenissen van vrouwen en hun historie.

 

28 aug:  Kortrijk door een gouden bril

 

Ga je mee op zoek naar goud in Kortrijk? Is het al goud wat blinkt? Wie tooit er zijn blazoen met goud? Droegen de Franse ridders echt gulden sporen in 1302? Wat weet je over bladgoud, polychromie en goudleer? Luister naar het verhaal van de goudsmeden.

 

Weergeven