Zomerse donderdagavondwandelingen in Kortrijk

In september is er telkens op donderdagavond een begeleide wandeling in Kortrijk,

 

De begeleide wandelingen zijn zo'n 2 tot 3 km lang en duren 1,5 tot 2 uur.

Deelname € 5 per persoon.

Vooraf reserveren verplicht via info@gidsenplus.be . Op aanvraag kunnen deze en andere themawandelingen ook op andere tijdstippen worden uitgevoerd.

 

2 september: Queeste naar de roots van Kortrijk 

Waar bouwden de Vikings hun kamp? Waar staken de Romeinen de Leie over? Wat heeft Johny Turbo te maken met de rode keper in het Kortrijks wapenschild? Waarom bouwden de Bourgondiërs een muur rond de stad en maakte de eerste burgemeester er een gat in? Wandel mee met vier (4) stadsgidsen naar onvermoede plekjes en luister naar hun soms verrassende verhalen. En wie weet ontdekken we een een vergeten toren.
Start om 19u. aan het Belfort9 september: Kunstenparcours Paradise 2021

Dat de triënnale voor actuele kunst met als thema “Paradise” in de Kortrijkse binnenstad is neergestreken, zoveel is duidelijk. Maar wat die polyester vogels op lantaarnpalen en monumenten hier komen doen, dat blijft voorlopig ook voor stadsgidsen een raadsel.
Op 9 september kunt u deelnemen aan een begeleide wandeling langs het parcours van “Paradise”. Let wel, we bezoeken enkel kunstwerken op buitenlocaties, want de binnenlocaties zijn op dat uur reeds gesloten. Deze wandeling gebeurt i.s.m. Stad Kortrijk en Be-Part vzw.  
Start om 18.30u. aan het Belfort16 september: Zorg en liefdadigheid in Kortrijk (nieuw!)

Kortrijk kreeg stadsrechten in het jaar 1190. Maar met die rechten gingen ook heel wat plichten gepaard, zoals het zorgen voor de armen in de stad. Armoede is er hier altijd geweest en is er nog steeds. Maar de manier waarop Kortrijk voor zijn armen zorgt is in de loop van de eeuwen sterk veranderd. Deze wandeling loopt o.a. langs passantenhuizen en hospitalen, de armendis, het OCMW en het Sociaal Huis. Onderweg hoort u feiten, cijfers en verhalen over de  armoedebestrijding in Kortrijk door de eeuwen heen.    
Start om 18.30u. aan het OLV-hospitaal, ingang Budastraat23 september – Het Kortrijk van Stijn Streuvels

Stijn Streuvels werd 150 jaar geleden in Heule geboren en bracht het grootste deel van zijn leven in Ingooigem door. Maar elke maandag had hij een vaste afspraak met Kortrijk. De gids loodst je naar plekjes die onvermoed verklaren hoe bakker Frank Lateur schrijver Stijn Streuvels werd, waar Kortrijk in zijn oeuvre sloop en hoe hij zijn goede Kortrijkse vrienden overleefde.
Start om 18.30u. aan het Belfort30 september – Kortrijkse cultuurtempels

Neem een duik in de vele en soms vreemde vormen waarin cultuur zich in Kortrijk manifesteert. Van de vervlogen patisseriecultuur tot de contemporary art labs, van onze zich telkens opnieuw heruitvindende eeuweling de Stadsschouwburg tot de piepjonge Hip Hop Academy De Stroate: deze trip brengt je langs verloren, actieve en toekomstige cultuurtempels in onze stad.
Start om 18.30u. aan het Belfort.

 

Weergeven