Parken en Tuinen

Het Koning Albertpark

Het Koning Albertpark heette oorspronkelijk het Leiepark. Het werd in 1905 aangelegd op een gedempte Leiebocht. Het Leiepark werd in 1935 omgedoopt tot het Albertpark, en in 1968 tot het Koning Albertpark. Dit open stadspark van twee hectare omzoomt het kruispunt van de belangrijke Kortrijkse waterwegen. De twee Leiearmen en het Kanaal Bossuit-Kortrijk komen hier samen. Zo splitst het water het park in vier, door bruggen verbonden, delen. In het kader van de Leiewerken werd het park volledig heraangelegd, uitgebreid en geïntegreerd in de prachtige nieuwe omgeving van de Leieboorden.

 

 

Het Budapark

Het Budapark past in de volledige heraanleg van de Leie en de Leieboorden. Jong en oud kunnen hier relaxen in het mooie kader van de Leie. In de maanden juli en augustus wordt het Budapark omgetoverd tot een strand met ligweide en bar, waardoor inwoners en toeristen maximaal kunnen genieten van het zonnetje. Omwille van de gevaarlijke onderstroom mag er echter niet gezwommen worden in de Leie.

Het Plein

Het Plein heeft een militair verleden. Halfweg de 17de eeuw werd hier een citadel gebouwd met kazernes. Te midden van de militaire gebouwen lag een oefenterrein, het huidige Plein. De militaire gebouwen werden gesloopt, bomen werden geplant en in 1879 werd het Plein een openbaar park. In 2002 werd het park gerenoveerd naar een ontwerp van het bureau Wirtz. De kaprijke bomen werden gerooid en ruimden plaats voor loofgangen met wandelpaden in dolomiet. De fonteinen geven het park een frisse toets. Centraal vind je tussen zittribunes een podium. Karakteristiek voor het park zijn de monumentale platanen, linden en wilde kastanjes.

Koningin Astridpark

Het park dankt zijn naam aan het bezoek van Koningin Astrid in april 1935, vier maanden voor ze verongelukte. Het eigenlijke park bestond al langer als Volkspark. Het eerste deel werd in 1906 ontworpen, en in 1996 werd het park met 1 hectare uitgebreid. Vanaf 2003 werd het park in verschillende fases gerestaureerd. Zo werd de vijver weer in zijn historische staat hersteld, en werden de fonteinen aan de ingang gerestaureerd. De twee leeuwen, die al van in de beginjaren van het park de ingang flankeerden, werden gerestaureerd en kregen een zonnige kleur, gekozen door de buurtbewoners. Twee halfronde, overkapte en lommerrijke loofgangen van Amerikaanse linde leiden je tot in het hart van het park.

Begijnhofpark

Het grootste deel van het Begijnhofpark hoorde vroeger bij de tuinen van de Groeningeabdij en het rusthuis Sint-Vincentius. De laatste bewoners van de Groeningeabdij waren de Arme Klaren. Het rusthuis ondergaat een volledige transformatie.

Het park is nu nog steeds volledig ommuurd, met drie verschillende toegangswegen. Van de originele structuur van het park resten nu alleen nog de oude scheidingsmuur met zijn drie gemetselde poorten, een klein kapelletje en enkele waardevolle bomen.

Het park dient ook als mooi decor voor tal van openluchtactiviteiten zoals het 'Mayday Mayday'-festival, de zomerconcerten en tentoonstellingen.

De Rozentuin

De Rozentuin ligt midden in het historische groen van het kasteelpark 't Hoge. Dit park van ruim 3 ha is meer dan 175 jaar oud en bevat meerdere merkwaardige bomen. In 1959 werd een deel van het park ingericht als rosarium. De Rozentuin omvat een proeftuin, waar jaarlijks meer dan honderd nieuwe rozencreaties van Europese selectiehuizen worden geplant. Verder is er een demonstratietuin met rozenvariëteiten die momenteel goed presteren, en een historische tuin die een beeld geeft van de evolutie van de roos door de eeuwen heen.

Stadsgroen Marionetten, De Libel en Hoeve Te Coucx

De ontwikkeling van het Stadsgroen Marionetten is nog volop bezig. Het stadsgroen bestaat uit diverse 'landschapskamers', die de jongste jaren systematisch werden beplant of ecologisch beheerd. Het geheel wordt een open groen gebied, afgewisseld met bomen.

Hoeve Te Coucx is een natuureducatief centrum, waar duurzaamheid belangrijk is. Zo wordt verwarmd met houtpellets en is er een rietveld voor de zuivering van het afvalwater. De hoeve is een uitvalsbasis voor zachte recreatie.

De Libel is een natuureducatief paviljoen op het hoogste punt van de omgeving. Het paviljoen heeft de vorm van een reuzenlibel.

 

plein

Type
Sehenswürdigkeiten
Adres
-
Telefoon

plein

Type
sights
Adres
-
Telefoon

plein

Type
Sites
Adres
-
Telefoon

plein

Type
bezienswaardigheden
Adres
-
Telefoon

rozentuin

Type
bezienswaardigheden
Adres
-
Telefoon

Weergeven