Musea en kunst

Musea

Abby

Met Abby krijgt Kortrijk in 2024 een nieuwe, eigenzinnige tentoonstellingssite voor beeldende kunst, met identiteit als gelaagd en gewaagd centraal thema.
Abby wordt een hybride mengvorm van een kunsthal, een museum en een living voor de hele stad. In een gedurfde programmatie, via innovatieve scenografie en met kunst als universele taal verwelkomt Abby je om samen te onderzoeken wat ons als mensen definieert en verbindt, over grenzen, generaties en culturen heen.

Het ontwerp voor de tentoonstellingssite is het resultaat van een samenwerking tussen de toparchitecten Barozzi Veiga en Tab Architects, aangevuld met Koplamp Architecten als restauratie-expert. De historische abdijsite wordt herwerkt tot een tijdloze, compacte en duurzame architecturale parel die het erfgoed centraal stelt. Een nieuw parkpaviljoen zal als een magneet functioneren voor de stad en voor bezoekers van ver daarbuiten. De grootste verrassing zit ondergronds, waar twee state-of-the-art tentoonstellingszalen worden voorzien die de site uitbreiden met zo’n 600 m² extra expositieruimte.

Abby zal de deuren openen in het najaar van 2024.

 

Adres: Begijnhofpark

Meer info: https://www.abbykortrijk.be/

1302: opstand, slag, keerpunt

Beleef de guldensporenslag alsof je er zelf bij was!
Elk half uur wordt de Gravenkapel omgetoverd tot een adembenemend klank- en lichtspel, waarbij meeslepende animaties je onderdompelen in de groei en bloei van het Graafschap Vlaanderen.  Het verhaal gaat naadloos over naar de oorzaken van de Guldensporenslag, tot je zelf midden in het slagveld staat.
Aan de 12 meter lange belevingstafel steek je onder meer een ridder in de juiste kledij, zie je op maquettes hoe het conflict en de slag zelf evolueerden en beleef je in de kijkers hoe zowel een Franse ridder als een Vlaamse wever de strijd beleefden.  Ook de Franse koning en Pieter De Coninck geven hier hun visie op het conflict.
Het absolute topstuk van de museale beleving is evenwel de authentieke kist van Oxford.  Verken dit meer dan 700 jaar oude object met je ogen, en ontleed ze daarna op het scherm tot in de kleinste details.
Je rondt je bezoek af met een aantal inzichten over de weg die de slag en de leeuw afgelegd hebben om een symbool van Vlaanderen te worden, en krijgt het begrip ‘identiteit’ meerdere lagen.

 

Adres: Onze-Lieve-Vrouwekerk, Deken Zegerplein 1

Openingsuren: Elke dag open vanaf 11 juli, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Prijs: Toegang gratis

Meer info: https://www.kortrijk1302.be/

Texture - museum van vlas en textiel

TEXTURE vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met heel sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap, van gedurfde innovatie en wendbaarheid en van zichzelf voortdurend heruitvinden. In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912), ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht. Het verleden zal je verrassen maar de verhalen van vandaag en morgen zullen je verbazen en inspireren. Al eeuwenlang is Vlaanderen befaamd om zijn textiel en linnen speelt daarin een glansrol! Vroeger waren luxeproducten als kant en damast erg in trek bij de adel en burgerij. Het basislinnen dat hier massaal geweven werd, was bestemd voor dagelijks gebruik. Langs de Leieboorden groeide een industrie die de wereld veroverde: de vlasbewerking. Nog altijd is ‘Courtrai flax’ een topkwaliteitsproduct dat internationaal gekend en gegeerd is.

 

Adres: Noordstraat 28

Meer info: www.texturekortrijk.be

Belevingscentrum Begijnhof

In het gloednieuwe en bijzonder fijne belevingscentrum word je verrassend dynamisch en interactief door die vele eeuwen geschiedenis geloodst. Bewogen jaren waarin het Begijnhof vele malen verwoest werd. Drie madammen met karakter, Marie Van den Brande (15de eeuw), Barbara Bonte (17de eeuw) en Clementia Hiers (19de eeuw), allen ooit grootjuffrouw, nemen je mee op sleeptouw en lichten een tip van de sluier. Je komt er achter hoe hun dagelijkse leven er uit zag, je ziet het Begijnhof evolueren en kunt de Begijnhofschatten bewonderen. En dat allemaal in die glorieuze Sint-Annazaal, opgetrokken in 1682, die je een heerlijk zicht serveert op de bleekweide en de 17de-eeuwse huisjes die haar omarmen. De essentie van het Begijnhof, samengebald in één beeld. Alleen al daarom is dit Belevingscentrum een bezoekje waard.

 

Adres: Begijnhofstraat 2

Prijs: gratis - € 2 voor de huur van een audiogids

1302

Type
bezienswaardigheden
Adres
niets
Telefoon

1302

Type
bezienswaardigheden
Adres
niets
Telefoon

1302

Type
bezienswaardigheden
Adres
niets
Telefoon

1302

Type
bezienswaardigheden
Adres
niets
Telefoon

Abby

Type
Activiteiten voor cultuur
Adres
Begijnhofpark
Telefoon

texture

Type
bezienswaardigheden
Adres
Noordstraat 28
Telefoon

texture

Type
bezienswaardigheden
Adres
Noordstraat 28
Telefoon

texture

Type
bezienswaardigheden
Adres
Noordstraat 28
Telefoon

texture

Type
bezienswaardigheden
Adres
Noordstraat 28
Telefoon

Kunst

Met het nieuwe kunstmuseum Abby (vanaf najaar 2024), een drukbezochte triënnale voor beeldende kunst, sterke tijdelijke tentoonstellingen en een dynamisch landschap van kunstgaleries en collectieven laat Kortrijk van zich spreken op vlak van beeldende kunst. Op onderstaande overzichtskaart vind je alle tentoonstellingsplekken voor beeldende kunst die de regio rijk is.

 

  Klik op het icoontje om het volledige overzicht te zien.

 

Weergeven