Design en Architectuur
Budafabriek
De oude textielfabriek De Smet-De Jaegere werd omgebouwd tot een creatieve plek. De Budafabriek wordt de 'fabriek van de toekomst', waar ontwerpers, kunstenaars, studenten en ondernemers samen zitten. Het oude gebouw werd onder handen genomen door Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen. Langs de straatkant werd een vijfhoekig volume bijgebouwd om het gebouw zichtbaarder te maken. De Budafabriek is het sluitstuk van het stadsvernieuwingsproject op het Buda-eiland. Het project kreeg internationale waardering. Samen met de Stadshal in Gent is de Budafabriek de enige Belgische realisatie die werd opgenomen in de eindselectie van de 'Mies van de Rohe Award 2013', de officiële architectuurprijs van de Europese Unie. De Budafabriek staat ook in de catalogus, en fungeert in de rondreizende expositie die in verschillende Europese steden wordt gepresenteerd.
Budatoren
De oude brouwerijtoren Tack werd verbouwd tot een productiehuis voor kunsten. Architecten Stéphane Beel en Lieven Achtergael beslisten om het verticale deel in te pakken in een glazen schil. In deze zone werden trappen en een lift ondergebracht. De oorspronkelijke constructie en het karakter van de toren werden maximaal behouden. Achter het glazen volume blijft het silhouet van de toren zichtbaar.
Skatebowl
De skatebowl in Kortrijk is de allereerste skatebowl in België die naam waardig. Er werd gezocht naar de best mogelijke skateaccommodatie. De Amerikaanse firma Team Pain, de meest gewaardeerde bowlbouwer ter wereld, heeft de skatebowl aangelegd. Het 850 m2 grote betonnen oppervlak vormt een glooiend landschap voor skaters en bladers. Het ontwerp is zo opgenomen in het parkontwerp, dat de skatebowl een van de terrassen vormt. De buurtbewoners staan er vaak vol verbazing naar de stunts van de jongeren te kijken.
Texture
Een vlasverzendhuis uit 1912 is de locatie van het vernieuwde Vlasmuseum. Het bakstenen pakhuis heeft een karakteristiek interieur met een gietijzeren structuur van kolommen en balken. Op het dak werd een loods gebouwd als een logische extensie van de industriële constructie. Een reeks zadeldaken creëert vier puntige gevels, die samen een kroon op het gebouw vormen. De bekleding met goudkleurige golfplaten is een toespeling op de Golden River, naar de goudglans van het in de Leie gerote vlas. De gelijkvloerse ruimte wordt gefragmenteerd met glazen wanden. De kleur van het vlas werd ook gebruikt in het interieur. Vlasspaanplaten worden als afwerking geplaatst voor de vlasisolatie en geven de binnenruimten een zachte gloed. Na de twee rechthoekige verdiepingen in het bestaande gebouw werkt de richting van de draagconstructie in het interieur van de dakloods bevreemdend.
Tunnel Doorniksewijk
De tunnel is een realisatie van SumProject. Door de fietspaden en het wandelpad hoger te leggen dan de rijweg, is een lage hellingsgraad bereikt en hebben de fietser en wandelaar een constante doorkijk. Alle doorgangen zijn minimaal overdekt, zodat het daglicht de gebruiker een veilig gevoel geeft. De wanden zijn bekleed met blauwe hardsteen, en zo sluit de tunnel perfect aan bij de materiaalkeuze van de gerenoveerde stadskern.
Begraafplaats
Door zijn ligging aan de rand van de stad lijkt de dodenakker niet op een traditioneel stedelijk kerkhof met smalle paden en graven, stenen en bomen, maar op een park dat naadloos overgaat in het groene landschap. De Italiaanse stedenbouwkundige Bernardo Secchi laat de begraafplaats ontrollen als een tapijt, waarbij het ceremoniegebouw zich ingraaft in de helling en twaalf plateaus of grafvelden die nauwkeurig de glooiing van het terrein volgen. Naast de terrassen is op een brede strook gravel een kleine boomgaard geplant waartussen eenvoudige columbaria in arduin staan opgesteld. In de vallei doet een gazon dienst als strooiweide.
Het crematorium is een ontwerp van het archtitectenteam Souto de Moura en SumProjects. Het gebouw is in het terrein verzonken, en het groene dak vormt een tafel in het landschap. Souto de Moura ontwierp ook het meubilair en de signalisatieborden
AZ Groeninge
Aan de rand van Kortrijk is een ruim terrein van 14 hectare voorzien voor de nieuwe campus van het Kortrijkse fusieziekenhuis. Dit terrein sluit aan bij de Groene Gordel rond de stad. Het nieuwe ziekenhuis voor 1000 bedden is een fusie van vier bestaande Kortrijkse ziekenhuizen. Dit betekent een reusachtig gebouw, dat zo is opgevat dat men op geen enkel ogenblik een overzicht heeft van de totale omvang van het geheel. Het gehele gebouw is opgebouwd uit een aaneenschakeling van grote binnentuinen van 20 op 60 meter die begrensd worden door gebouwen. Elke binnentuin met zijn omringende gebouwen vormt een afzonderlijk blok. Alle vleugels zijn even breed, en het volledige gebouw heeft eenzelfde opbouw. De architecten zijn het Oostenrijkse Baumschlager & Eberle, en het Belgische FDA (nu Osar-architecten).
Biënnale Interieur
'Interieur' is een internationale beurs voor hedendaagse vormgeving, die voor het eerst werd georganiseerd in 1968. De beurs vindt om de twee jaar (2016, 2018...) plaats tijdens de maand oktober in Kortrijk Xpo. Tijdens deze biënnale tonen ontwerpers en fabrikanten hun nieuwe producten zowel aan een professioneel als aan het grote publiek. Naast de beurs zelf worden tal van nevenactiviteiten georganiseerd, zoals de 'Design for Europe'-wedstrijd en 'Design at Work'. Wereldberoemde ontwerpers werden al als eregast uitgenodigd, onder wie Jean Prouvé, Philippe Starck en Muller Van Severen. De beurs lokt gemakkelijk 90.000 beursbezoekers naar Kortrijk Xpo en 25.000 bezoekers naar de activiteiten in de binnenstad.
'DesignX50'
'DesignX50', een initiatief van Designregio Kortrijk, selecteert tweejaarlijks vijftig innovatieve producten en opmerkelijke cases die in de brede regio rond Kortrijk ontwikkeld en van daaruit vaak wereldwijd vermarkt worden. Alle producten worden voorgesteld in een boek. Er bestaan ondertussen al vier edities van, en telkens wordt gestreefd naar een vormelijk mooie presentatie. Een vakkundige jury, onder leiding van topdesigner Stefan Schöning, maakte een weloverwogen selectie uit een breed gamma kwalitatieve inzendingen.
Week van het ontwerpen
De 'Week van het Ontwerpen' is niet alleen de grootste tentoonstelling van afstudeerprojecten van ontwerpstudenten in Vlaanderen. Het is ook het platform bij uitstek waar het ontwerponderwijs, de bedrijfswereld en het grote publiek elkaar treffen en triggeren. Wat begon als een prikkelend parcours doorheen de binnenstad, is vandaag een baanbrekend evenement met expo's, lezingen, designmarkten, netwerkmomenten en workshops.