Creatieve stad aan de Leie
Kortrijk kent een lange traditie van internationale handel. Reeds in de middeleeuwen was het Kortrijks vlas één van de belangrijkste Vlaamse exportproducten. Dankzij dit vlas ontwikkelde de stad een reputatie van vakmanschap , kwaliteitsvol design en ondernemerschap. Door oorlogen en economische tegenslagen heeft de textielindustrie zichzelf moeten heruitvinden. Deze noodzakelijke transformatie maakte de Kortrijkse regio tot wat het vandaag is : creatief en veerkrachtig. Vandaar dat Kortrijk sedert op 31 oktober 2017 bekroond werd met het lidmaatschap van UNESCO Creative Cities Network , dit in het domein design.
Texture
TEXTURE vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met heel sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap, van gedurfde innovatie en wendbaarheid en van zichzelf voortdurend heruitvinden. In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912), ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht.
Kortrijk Weide
Kortrijk Weide is in volle ontwikkeling en de eerste projecten zijn opgeleverd. De stad wil het gebied tussen het station, de Leie en de westelijke ring ombouwen tot een volledig nieuw stadsdeel aan het water. Het is een mix van ondernemen, sporten, leren en ontspannen. Er is onder meer plaats voorzien voor een ecologisch stadspark, een regionaal zwembad, een evenementenhal, een Urban Sports park, een evenementenplein, centrum voor volwassenenonderwijs en een co-creatiehub voor startende en groeiende bedrijven.
Het nieuwe stukje Kortrijk is geen afgezonderde site. Groene doorgangen verbinden het naadloos met de binnenstad en de stationsomgeving. Bovendien wordt de vrijetijdssite de eerste plek waar Kortrijk haar ambities als klimaatstad waarmaakt. Het versterkt de binnenstad met een multifunctioneel levendig nieuw stadsdeel.
Skatebowl
De skatebowl in Kortrijk is de allereerste skatebowl in België die naam waardig. Er werd gezocht naar de best mogelijke skateaccommodatie. De Amerikaanse firma Team Pain, de meest gewaardeerde bowlbouwer ter wereld, heeft de skatebowl aangelegd. Het 850 m2 grote betonnen oppervlak vormt een glooiend landschap voor skaters en bladers. Het ontwerp is zo opgenomen in het parkontwerp, dat de skatebowl een van de terrassen vormt. De buurtbewoners staan er vaak vol verbazing naar de stunts van de jongeren te kijken.
DesignX50
'DesignX50', een initiatief van Designregio Kortrijk, selecteert tweejaarlijks vijftig innovatieve producten en opmerkelijke cases die in de brede regio rond Kortrijk ontwikkeld en van daaruit vaak wereldwijd vermarkt worden. Alle producten worden voorgesteld in een boek. Er bestaan ondertussen al zes edities van, en telkens wordt gestreefd naar een vormelijk mooie presentatie.