Creatieve stad aan de Leie

Kortrijk kent een lange traditie van internationale handel. Reeds in de middeleeuwen was het Kortrijks vlas één van de belangrijkste Vlaamse exportproducten. Dankzij dit vlas ontwikkelde de stad een reputatie van vakmanschap , kwaliteitsvol design en ondernemerschap. Door oorlogen en economische tegenslagen heeft de textielindustrie zichzelf moeten heruitvinden. Deze noodzakelijke transformatie maakte de Kortrijkse regio tot wat het vandaag is : creatief en veerkrachtig. Vandaar dat Kortrijk sedert op 31 oktober 2017 bekroond werd met het lidmaatschap van UNESCO Creative Cities Network , dit in het domein design.

De Budafabriek

 

Budafabriek is een multidisciplinair forum waar artiesten, ondernemers, academici, studenten en actieve burgers samen komen. Ook het BUDA :: lab , een open makersruimte van Designregio Kortrijk & Devine ( Howest) heeft er zijn thuisbasis

Texture

 

TEXTURE vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met heel sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap, van gedurfde innovatie en wendbaarheid en van zichzelf voortdurend heruitvinden. In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912), ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht.

Week van het Ontwerpen

 

Het jaarlijkse week van het Ontwerpen zet de prominente rol van het designonderwijs als katalysator voor regionale ontwikkeling in de kijker.

Elk jaar brengt een tentoonstelling de beste studentenprojecten uit de Vlaamse designopleidingen. 

5X5

 

5X5 brengt 5 bedrijven samen met een senior en junior designer. Samen creëren ze een nieuw product en presenteren dit op de Biënnale Interieur. In de volgende 4 jaar zullen Designregio Kortrijk en Leiedal samenwerken om  innovatieve producten in de publieke ruimte te installeren.

Kortrijk Weide

 

Kortrijk Weide is in volle ontwikkeling en de eerste projecten zijn opgeleverd. De stad wil het gebied tussen het station, de Leie en de westelijke ring ombouwen tot een volledig nieuw stadsdeel aan het water. Het is een mix van ondernemen, sporten, leren en ontspannen. Er is onder meer plaats voorzien voor een ecologisch stadspark, een regionaal zwembad, een evenementenhal, een Urban Sports park, een evenementenplein, centrum voor volwassenenonderwijs en een co-creatiehub voor startende en groeiende bedrijven.

Het nieuwe stukje Kortrijk is geen afgezonderde site. Groene doorgangen verbinden het naadloos met de binnenstad en de stationsomgeving. Bovendien wordt de vrijetijdssite de eerste plek waar Kortrijk haar ambities als klimaatstad waarmaakt. Het versterkt de binnenstad met een multifunctioneel levendig nieuw stadsdeel.

Skatebowl

 

De skatebowl in Kortrijk is de allereerste skatebowl in België die naam waardig. Er werd gezocht naar de best mogelijke skateaccommodatie. De Amerikaanse firma Team Pain, de meest gewaardeerde bowlbouwer ter wereld, heeft de skatebowl aangelegd. Het 850 m2 grote betonnen oppervlak vormt een glooiend landschap voor skaters en bladers. Het ontwerp is zo opgenomen in het parkontwerp, dat de skatebowl een van de terrassen vormt. De buurtbewoners staan er vaak vol verbazing naar de stunts van de jongeren te kijken.

DesignX50

 

'DesignX50', een initiatief van Designregio Kortrijk, selecteert tweejaarlijks vijftig innovatieve producten en opmerkelijke cases die in de brede regio rond Kortrijk ontwikkeld en van daaruit vaak wereldwijd vermarkt worden. Alle producten worden voorgesteld in een boek. Er bestaan ondertussen al zes edities van, en telkens wordt gestreefd naar een vormelijk mooie presentatie. 

Weergeven