Schouwburg

De Kortrijkse Schouwburg is zowat het grootste podiumkunstencentrum van Zuid-West-Vlaanderen. Het gebouw dateert van 1920 en is opgevat als een 'théâtre à l'italienne'. Ruim 800 toeschouwers kijken vanuit een ruime parterre en 3 balkons naar een immense lijst, waarin het podium is gevat.

Begin 2000 werd De Kortrijkse Schouwburg gerestaureerd. De zaal kreeg haar vroegere glorie terug maar nu gevat in een eigentijdse vormgeving.

Fuchsiarood, fel oranje en diep grijs bepalen de sfeer. Blikvanger bij uitstek is een prachtige glaskoepel van de Frans-Algerijnse kunstenaar Alberola. Een wonderlijke dierenriem trekt onmiddellijk de aandacht van de toeschouwer. Die laat de buitenwereld achter zich, meegesleept door het fantastische medium dat theater heet.

De schouwburg is de grootste zaal van het complex. In hetzelfde gebouw vind je ook het arenatheater, een kleinschalig vlakkevloer-theater met uitschuifbare tribune. Het wordt gebruikt voor kleine theaterproducties, poëzie, projecties, lezingen en recepties.

Tussen de schouwburg en het arenatheater ligt de foyer, een verpozingplek tijdens de pauze, maar ook apart bruikbaar voor tentoonstellingen, recepties en zelfs voorstellingen in café-chantantsfeer.

De benedengalerie is een sobere tentoonstellingsruimte voor hedendaagse beeldende kunst.

Tenslotte is er in het gebouw nog een balletzaal.  

Schouwburg

Type
Sehenswürdigkeiten
Adres
schouwburgplein
Telefoon

Schouwburg

Type
bezienswaardigheden
Adres
schouwburgplein
Telefoon
Weergeven