Stadswandelingen, voor elk wat wils

Ontdek de creatieve stad aan de Leie en haar vele gezichten tijdens één van de vele uitgestippelde stadswandelingen.

Geniet van de Leie, het historisch centrum, de landmarks, de creatieve buurten en de uitstekende horeca.

Elke route heeft zijn eigen verhalen en brengt de bezoeker langs plekken die je anders misschien aan je laat voorbij gaan. Een aantal worden opgefleurd met luisterfragmenten en doe-opdrachten.

Alvast veel wandelplezier.

 

Aandachtspunt: de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, 'historisch Kortrijk', wordt opgewaardeerd. Tijdens de heraanleg kan je de wandelroutes hier niet altijd exact volgen en zal je hier eventjes een andere weg moeten inslaan en de route verder te zetten. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

 

Zin om Kortrijk te voet te ontdekken?  Bij je keuze speelt de afstand en beschikbare tijd soms ook wel een rol. We helpen je op weg bij het maken van een keuze door ook aan te geven hoe zwaar de inspanning/ontspanning is.

lichte inspanning: -5 km  *
normale inspanning: 5-10km **
stevige inspanning: +10km ***

1. KORTRIJK CREATIVE CITY TOUR**

Langs unieke landmarks, shops, horeca en events in 6 creatieve buurten!

Kortrijk kent een lange traditie van internationale handel. Reeds in de middeleeuwen was het Kortrijks vlas één van de belangrijkste Vlaamse exportproducten. Dankzij dit vlas ontwikkelde de stad een reputatie van vakmanschap, kwaliteitsvol design en ondernemerschap. Door oorlogen en economische tegenslagen heeft de textielindustrie zichzelf moeten heruitvinden. Deze noodzakelijke transformatie maakte de Kortrijkse regio tot wat het vandaag is: creatief en veerkrachtig. Vandaar dat Kortrijk op 31 oktober 2017 bekroond werd met het lidmaatschap van het UNESCO Creative Cities Network, dit in het domein design.

 

Route

Beschikbaar in Toerisme Kortrijk en tijdens de zomermaanden in het historisch stadhuis - Download de route in pdf - Check de interessante locaties op Google maps

2. METAMORFOSE VAN DE STAD** (7,7 KM)

Mix van historisch en nieuw Kortrijk

Met deze stadswandelroute flaneer je niet alleen door het historische hart van de stad, maar is er ook aandacht voor de huidige metamorfose van Kortrijk. Er is een handige kaart beschikbaar, met een korte beschrijving van alle interessante plekjes.

 

Route

Deze wandeling start en eindigt aan Toerisme Kortrijk

Aanduiding van de route met ronde klinknagels in de grond

Beschikbaar in Toerisme Kortrijk (€ 3) 

3. ZIEMIE** (7 KM)

Kunstige zoektocht door de stad

Een prachtige route met een vleugje kunst in het centrum van Kortrijk. De ZieMietour neemt je mee op een ontdekkingstocht van 7 km door Kortrijk. Je kan de route volgen met de fiets of te voet.

Op de route vind je beeldjes terug van kunstenares Mie Bogaerts. Vind jij ze allemaal?

Bij elk beeldje past een tekstje van schrijver Joris Denoo. Je leest de tekstjes op de kaart of beluistert ze door de QR code te scannen die je bij de beeldjes vindt.

Dus hou jij van kunst én wandelen of fietsen dan is deze route iets voor jou!

Veel wandel-, fiets- en zoekplezier!

 

Route

Deze wandeling is rolstoeltoegankelijk. Ook voor fietsers

Download de route in pdf

4. HUGO CLAUSWANDELING

In deze audiowandeling volgen we de voetsporten van Louis Seynaeve en bezoeken we de plekken waar enkele sleutelscènes in Het Verdriet van België zich afspelen. Het reële Kortrijk en het Walle uit Het verdriet van België overlappen vaak, maar nooit helemaal. Claus voegt in zijn roman details toe, verdraait de feiten, kleurt bij, ... De spanning tussen fictie en werkelijkheid is dan ook de rode draad van deze wandeling.

 

Route

Deze wandeling bestaat uit 2 lussen die je al dan niet combineert. Beide lussen starten en eindigen aan het Begijnhof.

Beschikbaar in Toerisme Kortrijk. Klik hier voor meer info.

5. STREUVELS IN DE STAD* (3 KM)

Doe- en denkwandeling over Stijn Streuvels in Kortrijk

’t Perelke was het stamcafé van Stijn Streuvels in Kortrijk. Toepasselijk, want heel wat literaire pareltjes vonden hun oorsprong tussen pot en pint, tijdens de Kortrijkse kronkelingen van Streuvels.

 

In deze geanimeerde wandeling krijg je een aantal van die pareltjes voorgeschoteld.

 

11 pleisterplekken herinneren aan elf indrukken die de auteur opdeed. Luister naar de voorgelezen fragmenten en ga op zoek naar het onvermoede erfgoed van Stijn Streuvels.

 

Bij elke plek hoort een taalperelke en een denkvraag of opdracht. Een pakkend vermaak voor schattenjager, speurneus, letterdief of pennenridder.

 

Route

De wandeling start aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk en eindigt aan de Broeltorens.

Deze route is rolstoeltoegankelijk.

Download de ErfgoedApp en zoek de toepassing in de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Deken Zegerplein) of scan de QR code via de ErfgoedApp.

6. A CUP OF GEORGE

Dit is het verhaal van George Washington, niet de president, maar de in Kortrijk geboren beroemde gelijknamige uitvinder. Het is een verhaal van wijdvertakte familiebanden, een verhaal van migraties, van ondernemingen en uitvindingen, tegenslagen en successen. Een verhaal dat ons van Kortrijk naar de Verenigde Staten en Guatemala brengt.

 

Route

Deze wandeling brengt je naar zestien locaties die verband houden met de jonge uitvinder George Washington, zijn familie, kennissen en relaties in Kortrijk. Bij elke locatie hoort een audiofragment dat je ter plaatse kan oproepen of vooraf op je toestel kan installeren.
Na de wandeling loopt het verhaal verder. George Washington verlaat Kortrijk en zoekt fortuin in de nieuwe wereld. Dat verhaal is ook onderwerp van een online tentoonstelling.

Brochure - Kaart - Online tentoonstelling

Weergeven