Site Begijnhof

Het begijnhof

Sinds 1998 behoort het Begijnhof tot het UNESCO werelderfgoed. Het Begijnhof dateert al van de 13de eeuw. Je kan er flaneren langs de kleine huisjes en het binnenplein of de Mattheuskapel bezoeken. In de Sint-Annazaal is het nieuwe belevingscentrum ondergebracht. Met een mix van authentiek erfgoed en moderne mediatechnieken wordt het fenomeen 'begijnhoven' opnieuw geïnterpreteerd.

De Artillerietoren uit de 14de eeuw is één van de weinige restanten van de middeleeuwse voorburcht en werd oorspronkelijk gebruikt als drinkwatertoren.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd gebouwd in de 13de eeuw en kent een lange bouwgeschiedenis. In 1370 bouwt Graaf Lodewijk van Male de Gravenkapel als mausoleum. Verder kan je in de kerk de Kruisoprichting van Antoon Van Dijck bewonderen. 

De Sint-Maartenskerk dateert uit de 12de eeuw en werd door de eeuwen heen her- en verbouwd.  Binnen vind je waardevolle kunstwerken en de kerktoren herbergt de eerste volwaardige 19de eeuwse beiaard van de stad.

BELEVINGSCENTRUM BEGIJNHOF

In het bijzonder fijne belevingscentrum word je verrassend dynamisch en interactief door die vele eeuwen geschiedenis geloodst. Bewogen jaren waarin het Begijnhof vele malen verwoest werd. Drie madammen met karakter, Marie Van den Brande (15de eeuw), Barbara Bonte (17de eeuw) en Clementia Hiers (19de eeuw), allen ooit grootjuffrouw, nemen je mee op sleeptouw en lichten een tip van de sluier. Je komt er achter hoe hun dagelijkse leven er uit zag, je ziet het Begijnhof evolueren en kunt de Begijnhofschatten bewonderen. En dat allemaal in die glorieuze Sint-Annazaal, opgetrokken in 1682, die je een heerlijk zicht serveert op de bleekweide en de 17de-eeuwse huisjes die haar omarmen. De essentie van het Begijnhof, samengebald in één beeld. Alleen al daarom is dit Belevingscentrum een bezoekje waard.

Begijnhof

Type
bezienswaardigheden
Adres
begijnhof
Telefoon

Begijnhof

Type
bezienswaardigheden
Adres
begijnhof
Telefoon

Begijnhof

Type
bezienswaardigheden
Adres
begijnhof
Telefoon

Begijnhof

Type
bezienswaardigheden
Adres
begijnhof
Telefoon
Weergeven