Sint-Maartenskerk

Sint-Maartenskerk en Sint-Maartenskerktoren

 

De Sint-Maartenskerk is een echte eyecatcher pal aan de Grote Markt. Als een baken kijkt deze erfgoedparel uit over het stadscentrum. De 83 meter hoge toren is de perfecte plek om de skyline van Kortrijk vanuit de hoogte te bewonderen. Je kan de toren gratis bezoeken. Eerst dien je wel 246 treden te beklimmen … maar het uitzicht maakt dat meer dan goed!

 

Geschiedenis

 

De Sint-Maartenskerk kan bogen op een lange geschiedenis van meer dan 1 000 jaar. Ze werd door de eeuwen heen verwoest, herbouwd en verbouwd. Ze herbergt een schat aan kunstwerken en een volwaardige 19e eeuwse beiaard.

 

Je leest alles over deze bijzondere geschiedenis in een overzichtelijke brochure

 

Daarin is o.a. aandacht voor de ramp die de Sint-Maartenskerk in 1862 teisterde. Op 7 augustus sloeg de bliksem in en vatte het gebouw vuur. Het dak brandde helemaal uit en de klokken stortten naar beneden. Er viel een dode en de schade was enorm. Gelukkig konden heel wat kunstwerken gered worden en als bij wonder bleef de statige sacramentstoren intact. De heropbouw van de kerk sleepte echter tientallen jaren aan. Het onderscheid tussen oud en nieuw kan je nog zien aan de verschillende zuilen.

 

Ook een opmerkelijke diefstal, die volgens de legende leidde tot een wonder, komt aan bod in de brochure.

 

 

Leuke weetjes

 

Het pronkstuk van de kerk is ongetwijfeld de 'Triptiek van de Heilige Geest' van Bernard de Rijckere uit 1587: een Pinkstertafereel met de doop van Jezus en de schepping van Adam. De triptiek is te zien in de afgesloten kapel. Indrukwekkend is ook de unieke Sacramentstoren van 6,5 meter hoog uit 1585.

 

Wanneer je de Sint-Maartenskerk bezoekt met vrienden of familie, kan je meteen uitpakken met enkele opvallende weetjes. In de westertoren bevinden zich 49 kerkklokken, die als beiaard kunnen bespeeld worden. Samen wegen ze maar liefst 18 700 kg.

 

 

Wist je trouwens dat er al jaren enkele slechtvalken in de Sint-Maartenstoren huizen? Hun verhaal staat bol van de intriges: overspel, vechtpartijen, … De gevederde bewoners van de Sint-Maartenstoren zijn niet van een kleintje vervaard.

 

Een van de markantste gebeurtenissen is de ramp die de Sint-Maartenskerk in 1862 teisterde. Op 7 augustus sloeg de bliksem in en vatte het gebouw vuur. Het dak brandde helemaal uit en de klokken stortten naar beneden. Er viel een dode en de schade was enorm. Gelukkig konden heel wat kunstwerken gered worden en als bij wonder bleef de statige sacramentstoren intact. De heropbouw van de kerk sleepte echter tientallen jaren aan. Het onderscheid tussen oud en nieuw kan je nog zien aan de verschillende zuilen.

 

 

Bezoeken met gids

 

Je kan de Sint-Maartenskerk niet alleen op eigen houtje bezoeken. Wil je nog meer info? Dan is het ook mogelijk om een betalend bezoek met een gids te boeken. Contacteer daarvoor Toerisme Kortrijk: 056 27 78 40 - toerisme@kortrijk.be.

Weergeven