Sint-Maartenskerk en Sint-Maartenstoren
De Sint-Maartenskerk is een echte eyecatcher pal aan de Grote Markt. Als een baken kijkt deze erfgoedparel uit over het stadscentrum. De 83 meter hoge toren is de perfecte plek om de skyline van Kortrijk vanuit de hoogte te bewonderen.
Sint-Maartenstoren
De Sint-Maartenstoren is een imposant stukje bouwkunst, waarvan niet alleen de hoogte doet duizelen. Ook enkele opvallende weetjes spreken tot de verbeelding. In de westertoren bevinden zich 49 kerkklokken, die als beiaard kunnen bespeeld worden. Samen wegen ze maar liefst 18 700 kg.
Wist je trouwens dat er al jaren enkele slechtvalken in de Sint-Maartenstoren huizen? Hun verhaal staat bol van de intriges: overspel, vechtpartijen, … De gevederde bewoners van de Sint-Maartenstoren zijn niet van een kleintje vervaard.
Maandag tot zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Laatste bezoek/toegang om 16.00 uur.
Reserveer je tickets door te klikken op deze link.
Uitzonderingen
De toren is gesloten op 1 januari en op 24, 25 en 31 december.
Bij onderhoudswerken van de toren of bij noodweer kan de toren eveneens gesloten zijn voor publiek.
Sint-Maartenskerk
De Sint-Maartenskerk kan bogen op een lange geschiedenis. Ze werd door de eeuwen heen verwoest, herbouwd en verbouwd. In haar huidige versie werd ze gebouwd tussen 1390 en 1466. Ze herbergt een schat aan kunstwerken en een volwaardige 19e eeuwse beiaard.
Je leest alles over deze bijzondere geschiedenis in een overzichtelijke brochure.
Daarin is o.a. aandacht voor de ramp die de Sint-Maartenskerk in 1862 teisterde. Op 7 augustus sloeg de bliksem in en vatte het gebouw vuur. Het dak brandde helemaal uit en de klokken stortten naar beneden. Er viel een dode en de schade was enorm. Gelukkig konden heel wat kunstwerken gered worden en als bij wonder bleef de statige sacramentstoren intact. De heropbouw van de kerk sleepte echter tientallen jaren aan. Het onderscheid tussen oud en nieuw kan je nog zien aan de verschillende zuilen.
Ook een opmerkelijke diefstal, die volgens de legende leidde tot een wonder, komt aan bod in de brochure.
Het pronkstuk van de kerk is ongetwijfeld de 'Triptiek van de Heilige Geest' van Bernard de Rijckere uit 1587: een Pinkstertafereel met de doop van Jezus en de schepping van Adam. De triptiek is te zien in de afgesloten kapel. Indrukwekkend is ook de unieke Sacramentstoren van 6,5 meter hoog uit 1585.
Bezoeken met gids
Je kan de Sint-Maartenskerk ook met een gids bezoeken. Contacteer daarvoor Toerisme Kortrijk: 056 27 78 40 - toerisme@kortrijk.be.