Onze-Lieve-Vrouwekerk en gravenkapel

 

De bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd in 1199 op initiatief van graaf Boudewijn IX opgestart. De kerk lag binnen het grafelijk domein van Kortrijk dat volledig ommuurd en omwald was, met uitzondering van een deel aan de Leie. Van deze vroeggotische kerk blijven de westgevel, het middenschip en de dwarsbeuk over. De torens werden gebouwd aan het einde van de 13de eeuw. Na de slag bij Westrozebeke in 1382 werd de kerk grotendeels verwoest en weer heropgebouwd. Later werd het interieur in barokstijl aangekleed.

Na de Guldensporenslag in 1302, die vlakbij op het Groeningeveld plaatsvond, hingen de Vlamingen vijfhonderd gulden sporen van gedode Franse ridders in het koor op, als dank aan Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge. Bretoense huursoldaten namen ze, samen met andere kostbaarheden, in 1382 mee na de slag bij Westrozebeke. De sporen werden later door kopieën vervangen, die nog altijd in de kerk aanwezig zijn. De Onze-Lieve-Vrouwekerk herbergt een aantal kunstschatten, zoals de 'Kruisoprichting' van Antoon van Dijck.

In 1370 bouwde graaf Lodewijk van Male de Gravenkapel als mausoleum voor zichzelf. In de kapel vind je de prachtige muurschilderingen van de graven van Vlaanderen en het beeld van de Heilige Catharina (een erkend topstuk). De brandglasramen accentueren het grafelijke karakter van de kerk: de graven van Vlaanderen, geharnaste ridders tijdens de Guldensporenslag enzovoort.

 

Wist je dat:

  • Filips van de Elzas tijdens de derde kruistocht de relikwie van het Heilig Haar meebracht? Deze relikwie wordt bewaard in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Vroeger ging dan ook jaarlijks de Heilig-Haarprocessie uit in Kortrijk.
  • Guido Gezelle onderpastoor was van de parochie tussen 1872 en 1889.
  •  
  • Slechtzienden : 
    Voor een audiobeschrijving van de gravenkapel kun je hier terecht 

 

 

De gravenkapel zal niet toegankelijk zijn voor het publiek vanaf 11 april tot en met 10 juli.

 
De Gravenkapel te Kortrijk bezit naast de portretten van de graven van Vlaanderen, een prachtige reeks van kleine sculpturen die ingewerkt zijn in de verschillende boogtraveeën. Deze zwikken bieden niet alleen een bloemlezing uit de bekendste thema’s uit de religieuze iconografie, maar ook prachtige weergaves van meer wereldse taferelen zoals middeleeuwse riddertoernooien. De KGOKK bestudeerde de zwikken en liet ze in 3D scannen om zo de sculpturen bij een breder publiek bekend te maken. De kapel is integraal toegankelijk.
Zie ook:
http://kgokk.be/zwikken/ (videomateriaal)
http://www.erfgoedzuidwest.be/nieuws/klein-beeldhouwwerk-uit-de-late-middeleeuwen-de-zwikken-van-de-kortrijkse-gravenkapel.
 

Weergeven