KORTRIJK INSTAGRAM-ROUTE

Wil je graag eens wandelen langs de kleurrijkste en meest fotogenieke plekjes van Kortrijk?

Dan is de Instagram-route beslist iets voor jou!

 

Voor wie er nooit eerder kwam, maar ook voor wie de trekpleisters van de stad al kent, is er nu een Instagram-route ontwikkeld die je meeneemt langs de origineelste en fotogeniekste plaatsen in Kortrijk. Met onbekende pleintjes, prachtige gevels en andere geheimen die je kan ontdekken door de lens van je smartphone. Trek eropuit met je familie of vrienden en vul onderweg je account aan met innemende plaatjes.

 

Download de brochure

 

Je vindt hier alle spots in volgorde van de route terug.

Start met nummer 1 en loopt zo het rijtje af! Onderaan vind je ook nog een kaartje met alle spots aangeduid.

1. INSTAWALL ‘I BELIEVE I CAN FLY’
Groeningelaan 2, gevel van Kopie Koffie

 

Of je nu kiest voor deze titelsong van R. Kelly, voor I’m like a bird van Nelly Furtado of Angels van Robbie Williams als caption bij een foto van deze muurtekening, vliegen zal je. Wat mee de hoogte in gaat, is het aantal volgers van je Instagram-account na een bezoekje aan deze geschilderde vleugels op de Veemarkt. Je vindt ze terug aan drukkerij Kopie Koffie, vlak bij winkelcentrum K. Ook op vier andere plekken in de stad kan je een paar prachtige vleugels spotten. Kan jij ze allemaal terugvinden­ Spread those wings!

2. INSTAWALL ‘BE A BADASS WITH A GOOD ASS’
Tegenover Wijngaardstraat 38

 

De Gentse typograaf & street artist Bas Moortgat aka Mister Fiksit ontwierp deze instawall speciaal voor deze route. Laat je van je beste kant zien, letterlijk en figuurlijk!

3. INSTAWALL ‘UTOPIA’
Wijngaardstraat 6

 

Je volgers zullen duizelen bij het zien van deze optische illusie op hun feed, ontworpen door de Antwerpse grafisch kunstenaar Eltipo. 'Utopia' is gebaseerd op een eerder ontwerp van hem, waarin hij wil aantonen dat het beeld van de 'perfecte wereld' zoals zo vaak getoond op sociale media een ontwrichtend effect kan hebben op onze blik op de werkelijkheid.

4. WATER BABY
Schouwburgplein, fontein De Golf

 

Sinds 2003 slingert het metaal van kunstenaar Olivier Strebelle als water over het Schouwburgplein. Elf kronkelende schachten vormen samen een reusachtige golf van zeven meter hoog. Heb je water en ijzer ooit al zo in harmonie gezien­ De Kortrijkzanen houden van hun eyecatcher, en je lens dadelijk ook!

 

INSTAGRAM TIP:
De verstrengeling van de gebogen lijnen in het kunstwerk kan je op heel wat verschillende manieren fotograferen! In kikvorsperspectief vergeet je zelfs dat het om een fontein gaat.

5. TRUE COLORS
Hagedissenstraat, kleurrijke gevels

 

Een kleurboek van steen, zo kan je deze verzameling gevels gerust noemen. Wat verder een rustig straatje lijkt, wordt nu door de luide kleuren een concert voor je ogen. Wie twijfelt over een accentmuur in huis, kan hier inspiratie komen opsnuiven. Of je nu één wand in beeld wil brengen, twee kleuren of de hele serie, je outfit zal allicht ergens in deze straat matchen met de achtergrond.

 

INSTAGRAM TIP:
Op de scheidingslijn van twee gevels krijg je een leuk contrast voor een portretfoto.

6. INSTAWALL ‘TOOTETREKKER’
Rijselsestraat 11

 

Het woord 'tootetrekker' wordt in het West-Vlaams gebruikt voor een schijnheilig persoon, iemand met twee gezichten. Wij gebruiken het graag om ons gekste gezicht boven te halen bij deze Instawall. Een ontwerp van de jonge designer Suzanne Akgun.

7. MADAME CEZANNE
Rijselsestraat 10, boetiek Madame Cézanne

 

Het fijne boetiekje Madame Cézanne steekt je niet alleen in een fotogenieke outfit, je kan er ook een leuke foto trekken aan hun gevel. Die is namelijk prachtig versierd met droogbloemen.

8. INSTAWALL ‘I’M SEXY AND I KNOW IT’
Rijselsestraat 4

 

De grafische kunstenaar Eltipo ontwierp deze instawall speciaal voor de bezoekers van de Instagram-route. Because we know you are sexy :-)

9. PARIS IS THE NEW BLACK
Paleisstraat 20, café-bistro Balthazar

 

Ze zeggen dat de kleur zwart zonlicht en hitte opneemt. Dan begrijp je waarom bij café-bistro Balthazar, met zijn pikzwarte voorgevel, het interieur zo doet denken aan het broeierige, maar stijlvolle Parijs. Deze bistro, met klassiek tegelmotief binnen en zonovergoten terras buiten, zou je bijna spontaan in het Frans doen bestellen. Bovendien smeekt de fleurige bloemenmuur om een foto!

 

 

INSTAGRAM TIP:
Laat de aperitiefglazen klinken en leg het moment vast met een foto. Die Paris-filter hoef je in ieder geval al niet meer te downloaden.

10. SHOOT THE BALL
Havenkaai, basketbalveld & instawall

 

Tijd om wat street credibility toe te voegen aan je digitale profiel! Esthetisch verantwoord en toch stoer­ Dat kan alleen de beschrijving zijn van dit basketbalveld. Je hoeft je niet eens in het zweet te werken om geloofwaardig gefotografeerd te worden in deze urban beauty. Het witte lijnenspel en het petroleumblauwe speelvlak doen al het werk voor jou. En als je goed kijkt, zou je wel eens op twee paar gevederde instaspots kunnen stuiten.

11. TAKE IT TO THE BRIDGE
Beheerstraat-Noordstraat, de Noordbrug

 

Als de mast van een schip steekt hij uit boven de Leie: de Noordbrug. Het ontwerp van ingenieursbureau Greisch, is een sterk staaltje modern design met een maritieme invloed. Van onderaan de brug zie je zijn strakke lijnen door de lucht boven je snijden. Neem zeker ook 's avonds eens een foto. Dan wordt het kabelwerk namelijk mooi verlicht en krijg je in het donker bijna het negatief van je foto te zien!

12. ANOTHER BRICK IN THE WALL
Noordstraat 28, graffitimuur bij Texture, museum over Leie en vlas

 

In het verlengde van het Texture-museum staat een wand die door Kortrijkse kinderen onder handen genomen werd. Gewapend met graffitispuitbussen mochten zij dat stenen canvas in kleur zetten. Het resultaat werd een lange muur met speelse figuren zoals alleen kinderen ze kunnen tekenen. Een graffitimuur, maar dan net even anders. Ongezien op Instagram, niet­ Neem je tijd, het kan even duren voor je jouw favoriete plekje gevonden hebt. And... pose!

 

 

INSTAGRAM TIP:
Ga even de hoek om voor een toffe schildering van een palmboom, waar je een vintage foto kan nemen.

13. LITTLE MONSTERS
Overleiestraat 9, MOMO Kids: Interior for little monsters

 

Een paradijs in pastel! En niet alleen voor toekomstige moeders, maar voor iedereen die zijn hart weleens ophaalt bij het zien van vrolijkmakende kinderspullen. Bij MOMO hebben ze het liever over little monsters. Met al die zachte kleuren en stoffen waan je je eerder op een hemelse wolk. De kids vinden deze tussenstop vast fantastisch, maar ook wij kunnen onze camera amper bedwingen. Als pastel dream een filter zou zijn, was hij zeker hier uitgevonden! En wie zoekt, die vindt hier nog een paar kleurrijke vleugels...

14. THE CITY THAT NEVER SLEEPS
Sint-Amandsplein, hangmat

 

In het midden van de stad kan je zomaar de benen in de lucht gooien en je heerlijk nestelen in een hangmat. Het pittoreske Sint-Amandsplein is al decennia de thuis van een oude boom. In diens schaduw droom je lekker weg. Spaar nog net genoeg energie om je hand op te tillen en een selfie te nemen!

15. ACROBAAT IN ORANJE
Verlaagde Leieboorden, Broelkaai

 

Ook zo gek op Scandinavisch design­ De Deense ontwerper Jeppe Hein maakte een reeks zitobjecten, met een duidelijke knipoog naar iconische houten zitbankjes overal ter wereld. Ook in Kortrijk staan er een paar. Met zijn grillige vorm en fluo-oranje kleur is dit het perfecte decor voor een excentrieke pose! Voor een getraind influencer als jij kan dat geen probleem zijn. Wie is leniger, jij of de bank?

16. COCKTAILS IN VIRTUAL REALITY?
Budastraat 10, cocktailbar & VR game concept

 

The Lab Social Club stellen zichzelf voor als een proeftuin waar experimenteren centraal staat en waar altijd iets te zien of te beleven valt. Bruisen doet het er wel, met picture-perfect cocktails, heerlijke hapjes en veel creativiteit! Zo bieden ze cocktailworkshops aan en is er met hun virtual reality concept ook digitaal entertainment voorzien.

17. INSTAWALL ‘PRENTE’ & ‘KROOTE’
Budastraat 9

 

In het West-Vlaams zeggen wij 'prente' of 'kroote' tegen een mooi meisje. Haal je mooiste pose maar boven!

18. INSTACO’S
Leiestraat 37, Manuel Kartel

 

Bij Manuel Kartel heet de gouden poort vooraan je welkom. Daarachter komt een zuiderse setting tevoorschijn met Mexicaanse street food. Voor de chico of muchacha in ieder van ons. De heerlijke burrito's en taco's die ze hier serveren leg je natuurlijk eerst vast op de gevoelige plaat. Dat begrijpen ze hier goed, want de liefde van de influencer gaat eerst door zijn lens en dan pas door de maag.

 

 

INSTAGRAM TIP:
Door de gekleurde tekeningen op de ramen valt het zonlicht hier als een roze gloed naar binnen.

19. INSTAWALL ‘DULLE TINKE’ & ‘LEIEPISSER’
Onze-Lieve-Vrouwstraat 18

 

Ja, ook deze twee woorden zijn typisch West-Vlaams. 'Leiepisser' is van oudsher een spotnaam voor de Kortrijkzanen. Onlangs schonk de Heulse kunstenares Mie Bogaerts de stad 20 bronzen beeldjes, waaronder een echte 'Leiepisser'. Die vind je aan de Broeltorens, en ja, het mannetje urineert wel degelijk in de Leie. Met zijn volle 20 centimeter is het goed kijken om hem op te sporen. En een 'dulle tinke'? Die benaming wordt gebruikt voor een fel meisje. Wie van is jullie is er de dulste tinke?

20. INSTAWALL ‘YOU ARE HERE’
Onze-Lieve-Vrouwestraat 3

 

Vertel je vrienden waar je bent met deze instawall! Zo simpel kan het zijn. Een ontwerp van designstudio Toykyo uit Gent.

21. INSTAWALL ‘LOVE IS EVERYWHERE’
Korte Steenstraat 21

 

Share the love, want echte liefde is het mooiste wat er is. Een design van Suzanne Akgun.

22. ICE ICE BABY
Lange Steenstraat 23C, ijssalon Frederic's

 

Een lustoord voor elke blogger of influencer van de Instagram-generatie. En met reden! De kers op de taart van deze Instagram-route wordt bij Frederic's geserveerd in de vorm van een gouden ijsje! Trakteer jezelf op een bol of drie van deze decadente lekkernij en deel ze met de wereld. Gebruik je de blitse tekst in neonlicht aan de muur als backdrop, dan heeft je foto zelfs geen caption nodig!

23. JUST SAY YES
Grijze Zusterstraat, Moodshop Non

 

Al doet zijn naamplaatje je het tegendeel vermoeden, in de Grijze Zusterstraat vind je wel degelijk kleur terug. De gevel van de moodshop Non loop je bijvoorbeeld niet zomaar voorbij! Drie panden werden er ondergedompeld in een speels ontwerp van Studio Les Canailles uit Rijsel. Dit is een echte belevingswinkel met mode, design, objecten en veel aandacht voor lokaal talent met een kleine ecologische voetafdruk. Laat je niet misleiden door de naam van de moodshop, want tegen deze 'Non' zeg je volmondig JA!

24. INSTAWALL ‘TOO GLAM TO GIVE A DAMN’ & ‘ .... + …. = LOVE’
Steenpoort 23

 

Twee instawalls vlakbij elkaar, elk met een heel andere insteek. De zwart-witprint van artiest Eltipo is voorzien van een hoog glamour-gehalte, voor de grootste diva onder jullie, terwijl de instawall ‘.... + …. = love’ pure romantiek uitstraalt, speciaal voor dat ene koppel dat echt ‘meant to be’ is.

25. SMILE SAFARI POP-UP
Steenpoort 2, winkelcentrum K in Kortrijk

 

Als klap op de fotogenieke vuurpijl, strijkt het legendarische Instagram & TikTokmuseum Smile Safari neer in Kortrijk met een kleine pop-up tentoonstelling. In shoppingparadijs K in Kortrijk kan je deze mini-expeditie langs de leukste foto- en videoinstallaties gratis bezoeken. Be aware: voor je het goed en wel beseft, puilt de camerarol van je smartphone uit met kleurrijke, grappige en gekke kiekjes! Vergeet zeker de beste foto niet te delen met de hashtags #smilesafari en #stadkortrijk om kans te maken op een duoticket voor the real deal in hartje Brussel.

Je kan alle spots nog eens terugvinden op onderstaande kaart.

Weergeven