Kortrijk in het vizier

Kortrijkzanen getuigen over WO II - Kortrijk in het vizier


Net als tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Kortrijk in WO II opnieuw een belangrijke logistieke functie. De nabijheid van de luchthaven van Wevelgem en het rangeerstation maakten van Kortrijk een geliefkoosd doelwit voor bombardementen.


Tussen 23 en 28 mei 1940 lieten al meteen 90 mensen het leven door Duitse bommen. De bomkapel aan het Rotershof in de Sint- Elooisdreef is daar nog een stille getuige van. Maar het ergste moest nog komen. De geallieerden bombardeerden systematisch de aanvoerlijnen van de Duitsers. Helaas waren hier vooral burgers het slachtoffer van. Een eerste groot bombardement vond plaats in 1943. Er vielen in Kortrijk 56 doden en meer dan 100 gewonden te betreuren.

De zwaarste raids kwamen eraan in 1944. In totaal overleden 430 mensen,onder wie 250 bij het grote bombardement van 26 maart 1944. Er werden 1850 gebouwen vernield waaronder de Grote Hallen, de Sint-Michielskerk, de post en het stationsgebouw. Zo kreeg de stad na de oorlog een totaal ander uitzicht. De Broeltorens en de omgeving van het Begijnhof bleven gelukkig wel grotendeels gespaard.

Heel wat Kortrijkzanen kunnen zich de diepe trillingen van de naderende vliegtuigen en de daaropvolgende lichtflitsen en bominslagen nog voor de geest halen alsof het gisteren was. De stad zocht hen op om hun getuigenissen te vereeuwigen. Het resultaat is een magazine vol pakkende verhalen.

Wil je de bombardementen tijdens WO II op een actieve manier herbeleven? De wandelroute ‘Kortrijk in het vizier’ neemt je mee langsheen de plekken die het hardst getroffen werden. In het begeleidend boekje en op de sokkels ter plaatse vind je foto’s en verhalen van toen.

Zowel het magazine als het wandelboekje met kaart kan je vanaf 11 mei gratis afhalen bij de dienst
Toerisme in het Begijnhofpark, in de centrale bibliotheek of aan het onthaal in het stadhuis

Beide uitgaven kun je ook hier al even bekijken: 

Het magazine

Het wandelboekje

Weergeven