Hugo Claus wandeling

WANDEL DOOR HET DECOR VAN “HET VERDRIET VAN BELGIE”

Schrijver Hugo Claus werd geboren in Brugge op 5 april 1929 en is op 19 maart 2008 in Antwerpen. Hij bracht zijn jeugd door in Kortrijk.

 

In april 1983 wandelden Cees Nooteboom en Hugo Claus twee dagen lang door Kortrijk op zoek naar plekken die een rol spelen in de [toen pas verschenen] roman Het verdriet van België. Radioman Bob De Groof nam hun gesprekken op en fotograaf Eddy Posthuma de Boer (copyright) legde de speurtocht vast op beeld.

In samenspraak met het Hugo Clauscentrum (Universiteit Antwerpen) bewerkten radiomaaksters Eva Moeraert en Manon Huysman de opnames van toen tot een prachtige luisterwandeling. De stem van radio-anker Jessie De Caluwe helpt de luisteraar op weg, acteur Wim Opbrouck leest bij elke halte toepasselijke fragmenten voor uit Het verdriet van België.

 

Het verhaal in een notendop:

In 1939 is Louis Seynaeve een jaar of elf. Niet veel later breekt de oorlog uit. Deze turbulente periode van bezetting, geweld en verraad tekent Louis diep. Hij zwicht eerst voor de Duitse heroïek en discipline, maar keert er zich uiteindelijk ook met walging van af om een vrijgevochten kunstenaar te worden. Het verdriet van België eindigt omstreeks 1947, en brengt dus ook de nasleep van de oorlog – de bevrijding en de bestraffing van de collaboratie – in beeld.

 

In deze audiowandeling volgen we de voetsporen van Louis Seynaeve en bezoeken we de plekken waar enkele sleutelscènes in Het verdriet van België zich afspelen. Het reële Kortrijk en het Walle uit Het verdriet van België overlappen vaak, maar nooit helemaal. Claus voegt in zijn roman details toe, verdraait de feiten, kleurt bij,... De spanning tussen fictie en werkelijkheid is dan ook de rode draad van deze wandeling

 

Deze luisterwandeling is een initiatief van het Vlaams-Nederlands huis deBuren, de stad Kortrijk en uitgeverij De Bezige Bij . De volledige wandeling wordt gedaan via een app. Een aanrader, ook voor wie het boek nooit heeft gelezen.

 

OP WEG

 

De wandeling bestaat uit 2 lussen die allebei starten en eindigen aan de toeristische dienst. Voor wandeling 1 volg je de rode lus, voor wandeling 2 de paarse. Je kan ook beide lussen in één keer doen. Kies dan in de app voor de volledige wandeling.

 

Wat heb je nodig?

Volledig opgeladen smartphone of tablet + eventueel powerbank.

Koptelefoon of oortjes.

 

Hoe werkt het?

> Download op je smartphone of tablet de IZI-travel app: www.izi.travel/nl/app.

> Zoek via het vergrootglas naar ‘Het verdriet van België’ of scan de QR code hiernaast.

> Kies wandeling 1, wandeling 2 of de volledige wandeling.

> Je kan de app online of offline gebruiken. Voor offline gebruik, download de wandeling dan eerst volledig vóór de start van de wandeling.

> Luister eerst naar de inleiding van de app.

> Volg nu op de kaart de nummers in oplopende volgorde.

> Ben je bij het juiste nummer aangekomen, druk dan op start en luister naar de geluidsfragmenten.

> Er zijn ook toeristische plekken die niks te maken hebben met het Verdriet van België. Daar hoor je geen fragment, maar is er wel extra informatie over de plek op het scherm.

> De wandeling brengt jou weer terug naar de startplek.

> Meer van dat? Doe dan ook nog de andere wandeling.

 

Voor wie dit alles liever bekijkt zonder de app te downloaden , kan ook de volledige wandeling volgen en beluisteren op de website van Izi Travel .

 

Veel wandel- en luisterplezier!

LANCERING MET CEES NOOTEBOOM EN JAN VANRIET

 

Op 18 maart 2018 stellen we het resultaat van de audiowandeling Het verdriet van België voor het eerst voor aan het grote publiek, in aanwezigheid van een van de dramatis personae en zeer gewaarde vriend Cees Nooteboom.

Het Penhuis nodigt ook Jan Vanriet uit, die samen met Nooteboom herinneringen ophaalt aan zijn vriendschap met Hugo Claus, praat over het belang van Het verdriet van België in zijn oeuvre en de manier waarop de stad Kortrijk een rol speelt in het boek.

Kevin Absillis, hoofd van het Hugo Clauscentrum (Universiteit Antwerpen), leidt het gesprek in goede banen.

We trakteren die dag de wandelaars langsheen de route op culinaire en literaire verrassingen.

 

Tickets voor dit event kun je hier boeken.

 

2018 IS HUGO CLAUSJAAR 

 

In 2018 wordt Hugo Claus met recht en reden uitgebreid gefêteerd. Niet enkel zal het op 19 maart 10 jaar geleden zijn dat de schrijver overleed, maar we vieren dit jaar ook de 35ste verjaardag van Het verdriet van België, zijn meest illustere roman.

deBuren en de stad Kortrijk wekken het universum van Louis Seynaeve, het hoofdpersonage uit Claus' magnum opus, opnieuw tot leven in een audiowandeling, die ja vanaf 18 maart 2018 hier gratis kunt downloaden.

 

 Meer info over Claus' leven en werk kun je hier vinden.

 

Weergeven