Themawandelingen met gids

Themawandelingen met gids

Twee erkende gidsenorganisaties in Kortrijk: Gidsenkring Kortrijk en Gidsenplus. Meer dan 30 verschillende wandelingen In groep of individueel beschikbaar met reservatie vooraf.

 

Kortrijk heeft via twee gidsenkringen zowat 45 actieve gidsen ter beschikking die in het Nederlands, Frans, Engels en Duits kunnen rondleiden. De klassieke stadswandeling biedt een eerste blik op de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De themawandelingen belichten een specifiek stuk van de stad.

Een greep uit het aanbod van meer dan 30 wandelingen:

 

Kortrijk ontdekken

Een stadswandeling laat je kennismaken met de belangrijkste monumenten uit de Kortrijkse geschiedenis. Je bezoekt de historische zalen van het stadhuis, met zijn prachtige schouwen en muurschilderijen. Op de Grote Markt houd je even halt aan het Belfort, waar Manten en Kalle de uren slaan. Honderd meter verder ga je een oase van rust en stilte midden in het stadscentrum binnen: het unieke Begijnhof Sint-Elisabeth. Je loopt over de bochtige kasseistraatjes tussen de witgekalkte huisjes. In de nabijgelegen 13de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk, met haar rijke interieur, bezoek je zeker de fascinerende Gravenkapel. Je bezoek eindigt bij de majestueuze Broeltorens. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

 

Guldensporenwandeling

De Guldensporen-veldslag, officieel gekend als de 'Slag bij Kortrijk', vond plaats op woensdag 11 juli 1302. Hij paste in een langdurig conflict tussen de Franse kroon en de Vlaamse graven, en was een reactie tegen het drieste optreden van het Franse bezettingsleger. Alle plaatsen die herinneren aan deze periode worden bezocht en in hun historische context geplaatst. Ook de vernieuwde interesse voor de Vlaamse geschiedenis, aan het einde van de 19de eeuw, wordt getoond. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands en Frans.

 

Erop en eronder

De Sint-Maartenstoren wordt beklommen tot aan de torentrans. Daar kan je genieten van een prachtig vergezicht en kan je ook de machtige beiaard van dichtbij bewonderen. De Belforttoren is minder hoog maar daarom niet minder mooi. We brengen ook een bezoek aan de middeleeuwse kelder in het stadscentrum. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands en Frans.

 

Kortrijk als middeleeuwse stad

De middeleeuwse geschiedenis strekt zich uit over een periode van zowat 10 eeuwen. Tijdens deze wandeling komen gebouwen, plaatsen en voorwerpen uit de middeleeuwse periode aan bod. Zo wordt een aantal aspecten van een middeleeuwse stad duidelijk gemaakt: de organisatie, de rechtspraak, de handel, de verdediging van de stad en het sociale leven. Verrassend is het bezoek aan de goed bewaarde kelder uit de 12de-13de eeuw, vlakbij de Markt. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands en Frans.

 

Wandeling ‘Metamorfose van een stad’

In deze wandeling hebben we heel wat aandacht voor de huidige metamorfose van de stad. De recente grote werken zoals stadskernvernieuwing, heraanleg van openbare ruimte, K-in-Kortrijk… Met als slagader de Leie krijgt Kortrijk een nieuwe aanblik met zeven nieuwe bruggen en groenaanleg van de Leieboorden. Paradepaardjes zijn o.m. de Diksmuidekaai, de Collegebrug, het hertekende Koning Albertpark, de skatebowl… Ze tonen aan dat de stad haar rivier op een trendy manier opnieuw ontdekt heeft. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands en Frans.

 

Kortrijk en zijn kanaal

150 jaar na het graven van het kanaal Bossuit–Kortrijk en na de teloorgang van de economische activiteiten langs deze blauwe verkeersader, is er weer hoop. De omgeving van het kanaal wordt een trendy plaats om te wonen of te werken; de buurt herleeft en verjongt. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands.

 

Natuur in de stad

Een stadswandeling op zoek naar geheime tuinen, plantaardige vrijbuiters, heelmeesters en landverhuizers, gevederde en ongewervelde stadsgenoten en ander nuttig gespuis. We zijn benieuwd naar het gewemel in het Leiewater, en treden in de voetstappen van onze bekendste natuurdichter Guido Gezelle, die hier 27 jaar van zijn leven vertoefde. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands.

 

Duur: 2 uur       

Prijs gids: € 75 en maximaal 25 personen per gids.

Informatie over de themawandelingen: Gidsenkring Kortrijk | Gidsenplus

reservatie :   | Toerisme Kortrijk |+32(0)56 27 78 40 | toerisme@kortrijk.be

Weergeven