Typisch Kortrijk

Kortrijkse Bil

In tegenstelling tot wat je zou denken, wordt in dit gerecht geen kippenbil maar kalfsbil gebruikt. Het kalfsvlees wordt gerookt en gepekeld in thee. Er wordt een saus bij geserveerd op basis van bouillon, sjalot, wijn en roze peperbollen, en het gerecht wordt meestal opgediend met schorseneren en kroketjes.


Meer info: Een vrije variant op het recept van de Kortrijkse Bil.

Locatie: Slagerij Mylle | Gentsestraat 10-12 | +32(0)56 22 10 11 | info@slagerij-mylle.be 


Aanrader: Slagerij Mylle heeft de Kortrijkse Bil altijd in de aanbieding; ook via de verse webshop kan je ze bestellen.

Kalletaart

Het recept werd in 1977 ontwikkeld door enkele Kortrijkse banketbakkers. De vaste ingrediënten zijn boterdeeg, amandelspijs, abrikozen, appels, Calvados en amandelschilfers. De taart blijft zowat vier dagen vers.

De naam van de taart verwijst naar Kalle, de vrouwelijke wederhelft van Manten. Manten en Kalle zijn de klokkenluiders van het Kortrijkse belfort.

Meer info: Bakkerij HoornaertPatisserie Courcelles, Ridder & Hove

Locatie: Leiestraat 46 | Doorniksestraat 8 | Voorstraat 7

Aanrader: Bij Bakkerij Hoornaert, Patisserie Courcelles en Patisserie Ridder en Hove kan je deze lekkernij bestellen.

Kortrijks Beschuit

  • Typisch Kortrijkse streekspecialiteit.
  • Gemaakt volgens een recept op basis van melkbrood met kandijsuiker, krokant gebakken.

Het recept bestaat uit melkbrood of koekenbrood, maar dan zonder rozijnen of suiker. Na het snijden worden de beide zijden ingestreken met fijngestampte kandijsuiker en op ambachtelijke wijze gebakken. Het is erg arbeidsintensief om deze beschuit op een traditionele manier klaar te maken. Bekijk hier het  recept van kok Piet Huysentruyt voor het maken van de Kortrijkse Beschuit.

Meer info: Bakkerij Hoornaert  

Locatie: Leiestraat 46 | +32(0)56 20 19 79

Aanrader: Heel lekker als aperitiefhapje, met een lekker stukje kaas erop.

Kortrijkse Peperbollen

De Kortrijkse Peperbollen, klontvormige stukjes peperkoek, werden in de 19de eeuw massaal te koop aangeboden op tweede Pinksterdag. De 'Peperbollenommegang' zorgde voor een stadscentrum vol gebakkramen waar niets anders dan 'peperbollen' werden verkocht. Bolachtig waren deze variant op peperkoek niet, wel dobbelsteenvormig. Er waren zelfs peperbollen voor de rijken en peperbollen voor de armen. In het deel voor de rijken zat geconfijte sinaasappel verwerkt, in dat voor de armen zaten alleen maar rozijnen. Tussen 1977 en 2001 werd deze traditie weer opgepikt en vond op de jaarlijkse Sinksenfeesten een 'Peperbollenworp' plaats op de Grote Markt.

Confituur Vandererfven

De originele recepten van de ambachtelijk bereide confituren en marmelades van Vandererfven werden meer dan een eeuw geleden uitgewerkt. Sindsdien worden ze zorgvuldig bewaard als kostbare schatten. Het geheim van deze smaakvolle confituren zijn: vruchten die wereldwijd geselecteerd worden omwille van hun uitzonderlijke smaak, niet te veel suiker, geen kleurstoffen of bewaarmiddelen, een trage bereiding in een open kookketel ... en de liefdevolle hand van de meester-confituurbereider. 

Deze confituur wordt ambachtelijk bereid met 55 gram fruit per 100 gram confituur. De smaak wordt verkregen door het gebruik van 55 procent extra kwaliteitsfruit en de fijnste kristalsuikers. Waar nodig wordt wat natuurlijke appelpectine toegevoegd. Het bewaringsproces gebeurt op een natuurlijke wijze door pasteurisatie. Confituur zonder toegevoegde suiker is uiterst geschikt voor diabetici of mensen die hun suikergebruik willen verminderen. 

Meer info: Vandererfven

Locatie: Doorniksewijk 3 | +32(0)56 22 16 60

Aanrader: Te verkrijgen bij Delicatessen Vanderefven

Weergeven