Zomerse donderdagavondwandelingen in Kortrijk

In juli en augustus is er telkens op donderdagavond een begeleide wandeling in Kortrijk, Telkens vanuit een andere en vaak nieuwe invalshoek. Elke rondleiding start om 19 uur, is zo'n 2 tot 3 km lang en duurt zo'n anderhalf uur.

 

Indien je wenst deel te nemen aan één van onderstaande wandelingen vragen we om vooraf digitaal of bij de dienst toerisme in te schrijven.

 

Digitaal kan via onderstaande link

 

Wanneer het aantal inschrijvingen niet overschreden wordt, kan men op de dag zelf ook nog inschrijven.

 

1 juli : Klassieke stadswandeling

 

De tip voor elke city trip: wandel mee met een city guide die je op anderhalf uur de 10 highlights  toont. Daarna keer je op je gemak terug naar de plaatsen die je leuk vond. Voor de home tourist op staycation kan dit nu ook in K-town. Deze guided city walk is op smaak gebracht met enkele nieuwe ingrediënten waardoor ze ook jou weet te boeien.

Start om 19u. aan het Belfort.
 

8 juli : Kortrijkse cultuurtempels

 

Neem een duik in de vele en soms vreemde vormen waarin cultuur zich in Kortrijk manifesteert. Van de vervlogen patisseriecultuur tot de contemporary art labs, deze reis neemt je mee langs verloren, actieve en toekomstige cultuurtempels in onze stad.

 

Start om 19u. aan het Belfort.
 

15 juli Op en rond het Volksplein

 

Het Volksplein, de Dubbele Haagjes, de Vogelmarkt... het gaat over hetzelfde pleintje aan de rand van de laat-19e eeuwse gordel rond Kortrijk. Een buurtbewoner loodst je door het grote verhaal van deze buurt in de Sint-Rochusparochie en vertelt onderweg verhaaltjes over de loodwitfabriek, de valiezenboulevard, de Rattekotmolen, Klakkaertsbeke, de Gierigaardwegel, cafeetjes en straatmuzikantjes, studenten en hun koten en de brand bij de belleman.

 

Start om 19u. Op het Volksplein aan Café Wielsbeke.

 

22 juli Het Kortrijk van Stijn Streuvels

 

Stijn Streuvels werd 150 jaar geleden in Heule geboren en bracht het grootste deel van zijn leven in Ingooigem door. Maar elke maandag had hij een vaste afspraak met Kortrijk. De gids loodst je naar plekjes die onvermoed verklaren hoe de bakker Frank Lateur de schrijver Stijn Streuvels werd, waar Kortrijk in zijn oeuvre sloop en hoe hij zijn goede Kortrijkse vrienden overleefde.

 

Start om 19u. aan het Belfort

 

29 juli De verrassende plekken van de Pottelberg

 

De Pottelberg is belangrijk voor zijn woon- en zorgcentrum, scholen,  klooster en wezenschool. Maar ook het verhaal van de dakpannenindustrie en Kunstwerkstede De Coene begon hier en geen enkele plaats in de streek werd zo getroffen door WO II. De gids wijst je op verrassende sporen van het verleden en ontvouwt de plannen voor de toekomst van de Pottelberg.

 
Start om 19u. aan RVT Pottelberg, hoek kruispunt Condédreef

 

5 augustus      Kortrijk station, back to the future

 

De stationsomgeving ondergaat momenteel een metamorfose en dat is niet de eerste keer. Waarom kwam het station hier? Hoe zag het eerste station er uit? Hoe zal het derde station er in de toekomst uit zien? Wist je dat er op het Conservatoriumplein vroeger een gevangenis stond, even groot als die van Ieper? Deze en veel meer wetenswaardigheden kom je te weten op de rondleiding “Kortrijk station, back to the future”.

 

Start om 19u. aan het Belfort
 

12 augustus Op en rond de Zwevegemsestraat

 

Al van de tijd dat de Oostpoort er nog stond past deze straat zich steeds opnieuw aan aan de tijdsgeest. Deze wandeling leidt langs de Zwevegemstraat, de Pluimstraat, Toontjes' strate, l'Allée des Soupirs, Steyt's Koer en de Prado, met onderweg verhalen over keuterboertjes en dikke nekken, de Palace en de Scala, riooldeksels, Erfie Corbel en Bèrke den hottentot,

 

Start om 19u. Veemarkt, ingang Shopping K.
 

19 augustus Queeste naar de roots van Kortrijk

 

De Vikings bouwden hier een kamp. De Romeinen staken hier de Leie over. De Graaf van Vlaanderen bouwde hier een burcht, de Bourgondiërs een kasteel, de Fransen een fort. Trek uw stoute schoenen aan en stap mee in onze teletijdmachine, op zoek naar de roots van Kortrijk.

 

Start om 19u. aan het Belfort.

 

 

26 augustus Tussen Kortrijkse lakens

 

Laat je niet misleiden door de titel van deze wandeling. Het gaat niet over de Kortrikse lakenhallen en de lakennijverheid. Maar over hoe mensen van elders vroeger en nu tijdelijk onderdak vonden in Kortrijk. Van pelgrims tot toeristen, van vluchtelingen tot migranten. Een rondleiding langs passantenhuizen, logementshuizen, hotels en B&B's.

Start om 19u. aan het Belfort.

 

Weergeven